De Color or the Year 2024 van Pantone is bekend. Het is de kleur van zalmsalade en gepelde garnalen maar Pantone noemt hem ‘Peach Fuzz‘. Ik ben het hartgrondig eens met Sean Adams, schrijver van The Designers’ Dictionairy of Colour. Hij zegt:

Peach is a color that depends on good nomenclature. Calling it ‘flesh‘ will be less palatable than ‘peach‘.

En niet alleen de naam luistert nauw, ook de tint zelf.

If the color has too much yellow, it will read as jaundice [= geelzucht, KL]. If it has too much red, it is Barbie flesh.

Ieuw.

Maar goed, Peach Fuzz is dus Color of the Year 2024. Het is in feite lichtoranje maar het mist de associatie met energie en extraversie die écht oranje wel heeft. Daarentegen is het juist zacht, voedend en zoet. De toevoeging ‘fuzz’ (dons) is niet eens nodig want alleen al het woord ‘peach‘ geeft een ‘fuzzy feeling’ ofwel een gevoel van warmte en welbehagen. Dat is dan ook precies waar Pantones kleurverhaal rond Peach Fuzz over gaat.

In seeking a hue that echoes our innate yearning for closeness and connection, we chose a color radiant with warmth and modern elegance. A shade that resonates with compassion, offers a tactile embrace, and effortlessly bridges the youthful with the timeless.

Aldus Leatrice Eisemann, directeur van Pantone. Ik snap het verhaal maar ik had niet verwacht dat Pantone het in deze hoek zou zoeken want de kleur doet denken aan Living Coral, de Color of the Year 2019, niet eens zo lang geleden. Die is een stuk roder, maar toch.

Enfin. Zelfs met de juiste naam, de juiste mengverhouding en de uitgebreide storytelling in woord en beeld van Pantone weet ik het nog zo net niet. Ik zou niet snel een muur(tje) in mijn huis verven (laat staan betegelen) of een vaas of een shirt kopen in Peach Fuzz.

De tuin is een ander verhaal. Er zijn allerlei planten met perzikkleurige bloemen die best wel mijn goedkeuring kunnen wegdragen. Iris (o.a. Iris germanica ‘Peach Reprise’, ‘Peach Butter’ en ‘Enthralling Pink’), nagelkruid (Geum ‘Petticoats Peach’), zinnia (Zinnia elegans ‘Queen Lemon Peach’), pluimspirea (Astilbe ‘Peach Blossom’) en dahlia (Dahlia ‘Linda’s Baby en ‘Sweet Suzanne’) bijvoorbeeld. Narcissus ‘Peaches and Cream’ heeft roomwitte kelkbladeren en een perzikoranje trompet. Ook zijn er héél veel rozen in zacht oranjeachtig roze. Die laten trouwens ook duidelijk zien waarom ik perzikkleurige bloemen meestal wél mooi vind: ze vormen geen massief, plat kleurvlak maar hebben altijd een vorm en een textuur die de lichtval breekt en levendig maakt. Daarnaast zijn bloemblaadjes nooit effen maar vertonen ze een kleurverloop, subtiel of minder subtiel, en ‘verbloeien’ ze in de loop van de tijd. De bloemen die ik zojuist noemde zijn geen van alle 100% perzik, maar tonen een palet van groen, wit, geel, roze, oranje. In mijn eigen tuin staat Rosa ‘Compassion’. Die komt zacht perzikroze uit de knop maar heeft als hij helemaal open is alle kleuren van een zonsondergang. Geweldig.

Links Dahlia ‘Linda’s Baby’ (foto peternyssen.com), midden Astilbe ‘Peach Blossom’ (foto dutchgrown.nl), rechts Rosa ‘Compassion’ (eigen foto)

Perzikkleurige bloemen kun je goed combineren met andere bloemen en planten. In Jo Thompsons boek The Gardener’s Palette, waar ik laatst over blogde, vind je de kleur in meerdere combinaties. Bijvoorbeeld in ‘Lemon and Peach’: licht citroengeel, rozig perzik en meer oranjeachtig perzik. En in ‘Wine, Peach and Coral’. Dit palet bestaat uit mijn eigen Kleuren van het Jaar van 2022 en 2023, Plume Thistle en Pink Carnation, plus Peach Fuzz. Maar het roze is iets meer oranje en wordt door Thomsons aangeduid als perzik, en wat ik Peach Fuzz noem, noemt zij koraal. – Sowieso liggen perzik, koraal en bijvoorbeeld ook abrikoos en zalm natuurlijk dicht bij elkaar. (Vreemd genoeg wordt die arme garnaal nooit gebruikt als kleuraanduiding.)

Foto links graefin-von-zeppelin.de, midden Tom Kristoffersen via Pixabay, rechts Alicja via Pixabay

Pantone bedacht zelf ook een aantal ‘Color Harmonies for Mind, Body and Soul’ met Peach Fuzz erin. De spannendste daarvan vind ik ‘Hybrid Hues’. In de zomer zou je dit palet bijvoorbeeld kunnen vertalen naar een combinatie van de mauve Geranium ‘Sue Crûg’, het bruine siergras Carex comans ‘Bronze Form’, de warmpaarse Salvia ‘Rockin’ Deep Purple’, de donkergele Monbretia Crocosmia ‘Sunglow’, de perzikoranje Digitalis purpurea ‘Dalmation Peach’, bruinrode chocoladecosmea (Cosmos atrosanguineus), Stachys byzantina ‘Big Ears’ met zijn groengrijze blad en blauw schapengras Festuca Glauca ‘Intense Blue’.

Ja, dat experiment zou ik wel aandurven! Een collega van de Vlinderhof appte me een foto van de nieuwe perzikkleurige bril die ze had besteld. Die gaat haar vast prachtig staan. Maar een perzikkleurige bank of een perzikkleurige mok, nee dank je – en al helemaal niet zo’n veel te duur exemplaar van Pantone.

Mijn jaarlijkse blogs over Pantones Color of the Year beginnen een traditie te worden. Je vindt ze allemaal hier.

Écht oranje is dus heel wat anders dan Peach Fuzz. Lees in mijn eerdere blogs onder andere over oranje hoe Monty Don me van mijn aversie af hielp, over een zee van Oost-Indische kers en over een experiment met krokussen.

Het succes van Pantone gaat niet alleen over kleur maar dus ook over taal en verhalen vertellen. Een ander voorbeeld beschrijf ik in mijn blog De kracht van taal.

Typisch: Apricot Crush van WSGN/Coloro (een samenwerking die trouwens wel wordt gezien als een bedreiging voor Pantone), dat ik noemde in mijn preview, lijkt sprekend op Peach Fuzz, niet alleen qua kleur maar ook qua verhaal. Toeval? Bedrijfsspionage? Of allebei de Zeitgeist op dezelfde manier gelezen?

Zoals altijd verzamelde ook Blooming Secrets suggesties voor tuinbloemen in de nieuwe Kleur van het Jaar.

Regelmatig nieuwe verhalen over kleur, tuinen en planten in je mailbox?

Omslagfoto Robert Owen-Wahl via Pixabay

Fotos van planten bij ‘Hybrid Hues’:
Geranium ‘Sue Crûg’ – hessenhof.nl
Carex comans ‘Bronze Form’ – bloemenhuis.be
Salvia Rockin ‘Deep Purple’ – provenwinners.com
Crocosmia ‘Sunglow’ – bakker.com
Digitalis purpurea ‘Dalmatian Peach’ – haagplanten.net
Cosmos atrosanguineus – sprinklr.co
Stachys byzantina ‘Big Ears’ – plantmark.com.au
Festuca glauca ‘Intense Blue’ – gardenersdream.co.uk