Morgen maakt Pantone weer zijn nieuwe Kleur van het Jaar bekend. Zoals altijd slingerden afgelopen tijd allerlei andere instanties die zichzelf belangrijk genoeg vinden hun eigen keuze de wereld in. Het Amerikaanse tuin- en interieurtijdschrift Better Homes & Gardens zette een aantal Kleuren van het Jaar 2022 van grote verffabrikanten op een rijtje. October Mist, Evergreen Frog Fog, Aleutian (de Aleoeten zijn een eilandengroep bij Alaska), Guacamole, Breezeway, Olive Sprig, Bright Skies. De namen zeggen het al: het zijn zachte groenige en blauwige natuurtonen die de klok slaan. Voortborduren op duurzaamheid kan trouwens ook: de Belgische verffabrikant BOSS presenteerde Re-used Cardboard als trendkleur voor 2022, een klei-achtig bruine natuurtint.

Hamvraag: gaat Pantone mee in die trend? Verffabrikanten kiezen kleuren die het gros van de consumenten op zijn muren en kozijnen durft te smeren. Maar Pantone heeft het statuur en de vrijheid om eigenzinnig en uitgesproken te zijn. Als ik kijk naar de Colors of the Year tot nu toe dan is inderdaad in principe alles mogelijk. Van hardroze (Fuchsia Rose, 2001) tot felrood (True Red, 2002) en oranje (Tangerine Tango, 2012). En de Color of the Year 2021 is een gewaagd tweespan: lentegeel (Illuminating) en betongrijs (Ultimate Gray).

Een jaar geleden, toen er serieuze tekenen waren dat een of andere bruintint Color of the Year 2021 zou worden, schreef ik dat ik hoopte dat Pantone had gekozen voor een stevige, sprankelende kleur. Nu de weg naar 2022 geplaveid is met laf lichtblauw en grauwig groen hoop ik dat ook. Niet alleen omdat ik zelf van levendige kleuren houd. Maar ook omdat de wereld stevigheid, eigenzinnigheid en vooral sprankel kan gebruiken.

Over stevigheid gesproken: ik voel mezelf intussen ook wel belangrijk genoeg (ahum) voor een eigen keuze. De Sapgroen Kleur van het Jaar 2022 is… PMS235C*. De kleur met die code heeft nog geen naam dus bij dezen noem ik hem ‘Plume Thistle’. Het is namelijk de kleur van de bloemen van de vederdistel (Cirsium rivulare ‘Atropurpureum’), een van mijn lievelingsplanten. Althans, op plaatjes dan. Want ik heb hem afgelopen herfst voor het eerst in mijn tuin geplant dus het is afwachten of Cirsium en ik ook live een match hebben.

Cirsium rivulare ‘Atropurpureum’ is een statige distel die wel 125 centimeter hoog kan worden. De bloemen zijn net compacte scheerkwastjes en prachtig paarsrood, roodpaars, donker magenta, wijnrood, bordeaux, net hoe je het noemen wilt. Een intrigerende kleur dus. Intens maar niet te fel, stoer én sophisticated, een kleur met diepgang, die je in de tuin heel goed kunt combineren met allerlei andere kleuren, van roze en lila tot geel en oranje (voor de durfals).

Los van de kleur is Cirsium rivulare ‘Atropurpureum’ trouwens heel goed op zijn plek in de duurzame en biodiverse tuin anno 2022. Hij is sterk en op de juiste standplaats langlevend, past met zijn lange luchtige stelen perfect in de wilde-bloemenborder die tegenwoordig populair is en is zeer in trek bij bestuivers. Ik hoop dat mijn tuin inderdaad de juiste plaats voor hem is zodat ik nog jaren van mijn zelfgekozen Kleur van het Jaar 2022 kan blijven genieten. – Ongeacht wat Pantone doet.

* PMS = Pantone Matching System

Regelmatig nieuwe verhalen over kleur, tuinen en planten in je mailbox?