In Sapgroen komen mijn interesses voor tuinkunst, kleur(theorie), cultuur, geschiedenis, erfgoed en plantkunde samen. Door het vertellen van grote en kleine verhalen diep ik onderwerpen op het snijvlak van deze kennisgebieden uit.

Mijn blog gaat in eerste instantie over planten die in aarde staan, niet in een vaas, dus niet over bloemsierkunst. Ook geef ik geen praktische tips over bijvoorbeeld bemesting en hoe je moet zaaien en planten. Sapgroen.nl is vooral beschouwend. Maar ik sluit geen enkel uitstapje uit.

Sapgroen is ook de naam van mijn praktijk als tuinontwerper. Met die pet op help ik mensen om hun tuin levendiger en natuurrijker te maken.

De term ‘sapgroen’ komt uit de schilderkunst. Het is een donkergroene tint die vooral goed bruikbaar is om gebladerte te schilderen. Hij was dus geliefd bij 17e- en 18e-eeuwse landschapsschilders (en bij Bob Ross :-)). Vroeger werd sapgroene verf gemaakt van kleurstoffen uit bladeren en bessen, vooral van het sap van de onrijpe bessen van sporkehout (Rhamnus frangula). Tegenwoordig wordt hij synthetisch vervaardigd en is hij kant-en-klaar in tubes verkrijgbaar.

Sapgroen is aards, geen kleur die eruit springt of zich opdringt – zoals de meeste groentinten. De intense of juist zachte kleuren van bloemen fascineren en ontroeren me zelfs. Maar groen is altijd de basis, als achtergrond en als bron van het plantenleven, dat alleen bestaat als het sap stroomt.

Groen is de eerste kleur van de wereld,
van waaruit haar schoonheid ontspringt.

Pedro Calderón de la Barca
*

* Spaanse toneelschrijver (1600-1681)