In Sapgroen komen mijn interesses voor tuinkunst, kleur(theorie), cultuur, geschiedenis, erfgoed, (wilde) planten en plantkunde-in-het-algemeen samen. Door het vertellen van grote en kleine verhalen diep ik onderwerpen op het snijvlak van deze kennisgebieden uit.

Mijn blog gaat in eerste instantie over planten die in aarde staan, niet in een vaas, dus niet over bloemsierkunst. Ook geef ik geen praktische tips over bijvoorbeeld bemesting en hoe je moet zaaien en planten. Sapgroen.nl is vooral beschouwend. Maar ik sluit geen enkel uitstapje uit.

Sapgroen is ook de naam van mijn praktijk als (ecologisch) tuinontwerper. Met die pet op help ik mensen om hun tuin levendiger en natuurrijker te maken; ‘groene tuinen in alle kleuren’.

De term ‘sapgroen’ komt uit de schilderkunst. Het is een donkergroene tint die vooral goed bruikbaar is om gebladerte te schilderen. Hij was dus geliefd bij 17e- en 18e-eeuwse landschapsschilders (en bij Bob Ross – lees meer hierover in mijn blog In de schijnwerpers). Vroeger werd sapgroene verf gemaakt van kleurstoffen uit bladeren en bessen, vooral van het sap van de onrijpe bessen van wegedoorn (Rhamnus cathartica), familie van het bekendere sporkehout. Tegenwoordig wordt hij synthetisch vervaardigd en is hij kant-en-klaar in tubes verkrijgbaar. Ik houd erg van beeldende kunst en ben ook zeer geïnteresseerd in pigmenten, in hoe kleuren worden gemaakt, en zal daar ook regelmatig over schrijven. Ook daarom past de naam ‘sapgroen‘ bij mijn blog.

Verder is groen de kleur van het hartchakra, de verbinding tussen het aardse (de onderste drie chakra’s) en de geest (de bovenste drie). Sapgroen ligt heel dicht bij mijn hart, en in mijn blog verbind ik het aardse en tastbare, dat letterlijk met zijn wortels in de grond staat, met het abstracte en het ‘hogere‘: met invalshoeken uit wetenschappen, kunsten en wie weet ook het spirituele.

Tegelijkertijd is sapgroen geen kleur die eruit springt of zich opdringt – zoals de meeste groentinten. De intense of juist zachte kleuren van bloemen fascineren en ontroeren me zelfs. Maar groen is altijd de basis, als achtergrond en als bron van het plantenleven, dat alleen bestaat als het sap stroomt.

Groen is de eerste kleur van de wereld,
van waaruit haar schoonheid ontspringt.

Pedro Calderón de la Barca
*

* Spaanse toneelschrijver (1600-1681)

Meer lezen over de kleur groen? Mijn verzamelde verhalen daarover vind je hier. Ook schreef ik bijvoorbeeld over oranje (een kleur waar ik eerst een hekel aan had), blauw en rood.

Regelmatig nieuwe verhalen over kleur, tuinen en planten in je mailbox?