Het is weer tijd voor Sint Maarten, Sintgedichten en dus ook voor Pantones nieuwe Color of the Year. En voor mijn preview: welke andere trendkleuren voor 2023 zijn de afgelopen maanden zoal de wereld in geslingerd en wat is mijn keuze?
Natuurtinten zijn al een paar jaar in, maar dan niet de felle kleuren van vlindervleugels, papegaaienveren en tropische bloemblaadjes maar de gedempte tinten van bladeren, takken, mistige landschappen en wolkenluchten. 2021 bijvoorbeeld kleurde bruin en grijs, en in 2022 waren het zachte groen- en blauwtinten die de klok sloegen.
In 2023 kabbelt bouwmarkt Karwei veilig verder met de stroom mee met het non-distincte grijsgroene Nordic Green.
Toch zie ik een nieuwe ontwikkeling. De op de natuur geïnspireerde tinten blijven maar ze zijn minder laf. Zo introduceert Flexa Wild Wonder, een zacht oker met een groenige ondertoon. Een mooie stap in de goede richting (vind ik als liefhebber van uitgesproken kleuren). Histor toont nog wat meer lef. Het bedrijf komt met Vining Ivy, een blauwgroen dat doet denken aan petrol of jade. Nog steeds tamelijk middle-of-the-road maar wel een stuk verzadigder en krachtiger dan de vergrijsde tinten van vorige jaren.
Ook Better Homes & Gardens ziet dat de verffabrikanten wat meer uit hun comfort zone durven te stappen:
While the hues of 2022 centered around back-to-nature shades of green, 2023 is all about self-expression.
Als voorbeelden noemt het toonaangevende Amerikaanse woonblad onder andere Terra Rose van Dunn Edwards, een soort van donker oudroze, het zonnige mangokleurige Yellow Orange Rubber Band, de Color of the Year 2023 van Backdrop, en het heerlijk levendige en gewaagde Raspberry Blush van Benjamin Moore, een koraalroze met een oranje ondertoon. Als het om self expression gaat weet ik trouwens niet wat Better Homes & Gardens nou eigenlijk zelf wil uitdragen want zijn eigen Kleur van het jaar Canyon Ridge is een drabbig terracotta.
De trendbureaus WSGN en Coloro zoeken het in een heel andere richting. Zij voorspellen gezamenlijk dat Digital Lavender dé kleur van 2023 wordt, onder andere omdat hij genderinclusief is en al een plek heeft op wat ze ‘de jongerenmarkt‘ noemen. Interessant, en een mooie link met het maatschappelijk debat. Maar ik denk dat hij bij Pantone geen kans maakt omdat hij te veel lijkt op 2022s Very Peri, zeker omdat ook in 2020 (Classic Blue), 2018 (Ultra Violet) en 2016 (Serenity) paars- en blauwachtige tinten Kleur van het Jaar waren.
Dus. Tja. Lavendel of aanverwant worden het dus niet, vermoed ik, althans niet bij Pantone, maar verder ligt alles open. Niet alleen omdat de kleuren van het jaar van de andere partijen zacht gezegd nogal uiteenlopen maar sowieso, omdat Pantone geen rekening hoeft te houden met de behoudende consument die een kleur voor op zijn muur zoekt.
Ook ik hoef dat niet. Dus als Sapgroen Kleur van het Jaar 2023 kies ik voor… PMS 16-2124TCX. Die heeft van Pantone net als Very Peri al een plantaardige naam gekregen, namelijk Pink Carnation, ofwel tuinanjer (Dianthus carophyllius). Ik ben niet perse fan van anjers – maar wel van deze kleur roze! Het is een mooie middentint, uitgebalanceerd maar toch expressief. Dat kan de wereld wel gebruiken. En helemaal uit de lucht gegrepen is de Sapgroen Kleur van het Jaar 2023 misschien ook niet want ik ben dus niet de enige die het in de roodachtige tinten zoekt; denk aan het Terra Rose en Raspberry Blush die net al voorbij kwamen.
Wilde anjers, die voorkomen in heel Europa en Azië, zijn roze. Heel bekend is bijvoorbeeld de Kartuizer anjer (Dianthus carthusianorum), genoemd naar de Kartuizer monniken die de plant in de middeleeuwen kweekten om hem te gebruiken bij de bereiding van zeep en als geneesmiddel tegen reuma. Met anjers is door de eeuwen heen flink geselecteerd en gekruist, waardoor er nu honderden soorten en talloze variëteiten zijn. Ze hebben met elkaar gemeen dat ze ingekerfde bloemblaadjes hebben, smal, grijsgroen loof en een van roze afgeleide kleur: lichtroze, donkerroze, rood, paarsroze, wit, vaak samen in één gestreepte of gespikkelde bloem. De Engelse naam ‘pink‘ (in ‘pink carnation‘) slaat enerzijds op die kleur, anderzijds op die bloemblaadjes die geknipt lijken met een kartelschaar (‘pinking shears‘).
In mijn blogs Paarse zonnebloemen en Te mooi/lelijk om waar te zijn schreef ik al eens over het genetische geknutsel om bloemen in bepaalde ‘onnatuurlijke‘ kleuren te fabriceren. Dat is ook bij de anjer gebeurd. Het schijnt dat Australische wetenschappers op zoek waren naar een manier om een blauwe roos te maken. Het DNA van rozen is echter heel complex en daarom oefenden ze eerst met anjers. Zo ontstond eind jaren ‘90 Dianthus ‘Moondust‘. En nee, ook die is niet écht blauw, eerder lila, dus blauw met een zweem roze. Niet echt geslaagd vind ik. Het ziet er vooral erg nep en gekunsteld uit.
De ware kleur van de anjer laat dus zich niet verloochenen – we blijven gewoon bij roze! Nu Pantone nog. Begin december weten we meer.
PS 1 In mijn eerdere blog Supermarkttuintjes uitgespit schreef ik over Duizendschoon (Dianthus barbatus), ook een anjersoort.
PS 2 Hier vind je al mijn eerdere blogs over de Kleur van het Jaar bij elkaar.
Regelmatig nieuwe verhalen over kleur, tuinen en planten in je mailbox?