Yes, Pantone’s Color of the Year 2022 is bekend! En yesss, het is een van mijn lievelingskleuren! – Niet dat het gaat om ‘mooi’ of ‘niet mooi’, schreef ik vorig jaar al in mijn blog over de Kleur(en) van Jaar 2021. Maar het is wél mooi meegenomen. Sowieso ben ik blij dat het geen grauwig blauw of groezelig groen is zoals de Kleuren van het Jaar 2022 van allerlei verffabrikanten.

De Color of the Year 2022 is PANTONE 17-3938, gedoopt tot ‘Very Peri’. Dus maagdenpalm (in het Engels ‘periwinkle’) ofwel lila, gedempt blauw met een roze ondertoon. Ik waardeer de taalgrap (flashback naar de Very Berry smoothies van de Shakies vroegâh op het station) maar van mij hadden ze hem ook gewoon ‘Periwinkle’ mogen noemen, hartstikke leuk woord. Maar goed.

Pantone’s keuze viel op Very Peri omdat hij, aldus de experts, van twee sterke kleuren (blauw en rood) iets nieuws maakt. Daarmee past hij in de transitieperiode waar we in zitten. Het blauw staat voor het vertrouwde en stabiliteit en het rode voor energie, opwinding en verandering. Zo ontstaat een kleur met een ‘spritely, joyous attitude and dynamic presence’ die aanzet tot ‘couregeous creativity and imaginative expressions’. De hele color story lees je op de website van Pantone.

Net als mijn zelfverkozen Kleur van het Jaar 2022 Plume Thistle verwijst Very Peri naar een bloem. Ook dat spreekt me natuurlijk aan.

Als tuinplant is maagdenpalm geliefd als bodembedekker omdat hij laag blijft en wintergroen blad heeft. Er zijn twee hoofdsoorten: Vinca major en Vinca minor, grote en kleine maagdenpalm. Van allebei zijn er veel variëteiten in de handel in allerlei tinten blauw, paars en wit, met effen groene bladeren en met bladeren met een gele of witte tekening. Het tweede deel van de Latijnse naam is dan ‘variegata’.

Maagdenpalm is zeker niet de enige tuinplant met bloemen in dit specifieke lila. Je vindt de kleur bijvoorbeeld ook bij cultivars van iris, hortensia, agapanthus, aster, geranium, hyacinth en bergcentauri (Centaurea montana, een neefje van de korenbloem). In de kas van de Botanische Tuinen Utrecht kun je Nymphea ‘King of Siam’ bewonderen, een waterlelie zo maagdenpalmblauw dat hij wel geverfd lijkt.

Samen met Very Peri presenteerde Pantone ter inspiratie 4 paletten waar de kleur in zit, ieder palet met een eigen sfeer. Mijn Sapgroene oog viel meteen op ‘Wellspring’ (zie het plaatje hieronder), een ‘holistic and harmonious blend of nature infused shades’. Veel groen dus je ziet zo al een tuin met deze kleuren voor je.

Ook een combinatie van Very Peri met mijn eigen Plume Thistle lijkt me wel wat voor de tuin. Easy on the eye met Prism Pink. Bijvoorbeeld in de vorm van Agapanthus africanus ‘Dr. Brouwer’, Cirsium rivulare ‘Atropurpureum’ en Phlox paniculata ‘Miss Pepper’.

Of wat spannender met Pantone’s Iced Mango, perfect gematerialiseerd door Kniphofia (vuurpijl of fakellelie) ‘Mango Popsicle’.

Tja, het gaat bij de Kleur van het Jaar dus niet om mooi of lelijk maar om het verhaal, de betekenis, dat waar de kleur voor staat. Maar ik haal toch echt meer vreugde en inspiratie uit een opgewekte, optimistische kleur als ‘Very Peri’ dan uit ‘Ultimate Gray’, ‘Evergreen Fog’ of ‘October Mist’.

Ook Blooming Secrets blogt jaarlijks over Pantone’s Color of the Year en over planten daarbij passen. Natuurlijk maagdenpalm. Verder o.a. Clematis ‘Diamantina’ en Baptisia (Valse indigo). Over Baptisia schreef ik al eens in mijn blog Blauwe maandag.

Regelmatig nieuwe verhalen over kleur, tuinen en planten in je mailbox?