Precies een jaar geleden blogde ik over de paarse zonnebloemen van Sue. Of beter gezegd de niet-paarse zonnebloemen van Sue want door hun genetische codering kunnen zonnebloemen niet paars zijn.

Iets soortgelijks geldt voor tulpen. Zij komen voor in de meest uiteenlopende tinten rood, roze, geel, oranje en zelfs groen. Maar blauwe tulpen, nee, die bestaan niet. Echt niet. Bleu Aimable, Blue Parrot, Blue Diamond, Blue Lagoon – de namen spreken tot de verbeelding maar ze zijn allemaal paars of lila en niet blauw, net als de blauwe rozen waar ik een jaar geleden ook over schreef.

Vorige week was er reuring over tulpen in de kleuren van de Oekraïense vlag. De Aalsmeerse bloemengroothandel die foto’s hiervan als promotie en als steun voor Oekraïne op social media had geplaatst werd overspoeld met wereldwijde bestellingen voor bollen. Maar wat een verrassing: RTL Nieuws ‘onthulde’ dat ze geverfd zijn, en dus niet vanuit een bol kunnen worden opgekweekt. Duh. Het bedrijf maakt hier niet eens een geheim van want het is gespecialiseerd in het verven van bloemen. Op de website vind je de meest curieuze voorbeelden: gerbera’s als mini-regenbogen, rozen met parelmoerglans, glitters en (ja echt!) discodip, glow-in-the-dark chrysanten.

Geverfde bloemen en planten zijn bij Nederlandse consumenten niet zo populair als in het buitenland, vertelde de relatiemanager van de groothandel. Toch spotte ik dit vroege voorjaar snoepjeskleurige wilgenkatjes in de bloemenwinkel om de hoek. En geverfde vlinderorchideeën schijnen als warme broodjes over de toonbanken van de tuincentra te gaan.


Los van het feit dat het vervuilend is (hoewel sommige bedrijven milieuvriendelijke verf schijnen te gebruiken), staat het verven van bloemen en planten hoe dan ook ver af van mij als liefhebber en ontwerper van natuurrijke tuinen. Zoals ik een jaar geleden al zei: de natuur is wat mij betreft al mooi en kleurrijk genoeg van zichzelf. Natuurlijk kun je als mens daarmee spelen, proberen haar schoonheid nog beter tot zijn recht te laten komen. Maar verven gaat me te ver. En ik vind het ook gewoon lelijk – maar over smaak valt niet te twisten, zegt men. Als iets te mooi is om waar te zijn, is het vaak ook niet waar. Helaas geldt voor lelijk het tegenovergestelde 🙂

Regelmatig nieuwe verhalen over kleur, tuinen en planten in je mailbox?