In de altijd zeer beschaafde Facebookgroep van Gardeners’ World was onlangs enige ophef. Ene Sue vroeg advies over de paarse zonnebloemen die ze had gezaaid. Ze kwamen maar niet op en had ze misschien iets fout gedaan? Ja, vonden de vele tuinliefhebbers die reageerden: ze had nooit in deze oplichterij moeten trappen want paarse zonnebloemen bestaan niet. Kennelijk wist Sue dat niet. Ook de overduidelijk gephotoshopte oerlelijke plaatjes op eBay en AliExpress hadden geen belletje doen rinkelen.

Zonnebloemen kunnen niet paars zijn omdat de paarse genen niet passen in hun DNA. Allerlei tinten geel, rood en roodbruin kunnen wel maar paars is simpelweg biologisch-technisch onmogelijk. Om dezelfde reden bestaan er ook geen blauwe rozen, althans geen écht blauwe rozen. Zo nu en dan claimt een kweker dat het is gelukt om er een te kweken, bijvoorbeeld door de genen van een viooltje in te brengen. Maar bij nader inzien is zelfs ‘de meest blauwe roos so far’, Rosa ‘Applause’, eerder mauve of lavendel dan blauw. Vooralsnog zijn alle blauwe rozen die je tegenkomt óf nep óf gephotoshopt óf het zijn witte rozen die zich hebben volgezogen met blauwe inkt.

Rosa ‘Applause’
Foto suntoryapplause.com

Maar toch. Als je googelt op ‘purple sunflower’ krijg je niet alleen fake plaatjes van vage Chinese webwinkels maar ook van diep bordeauxrode zonnebloemen van betrouwbare bedrijven. Dat zijn de zogeheten Chianti kruisingen, waarvan verschillende varianten bestaan. Sommige mensen schijnen die paars te vinden. En ja, iets van aubergine zie ik er met enige goede wil wel in (zo ver als ik het kan beoordelen op mijn scherm) maar paars, nee echt niet. Sowieso niet het paars waar onze Sue op hoopte.

De reacties in de Facebookgroep op Sues vraag waren trouwens best mild vond ik. Er kwamen vooral veel steunbetuigingen voor de wannabe paarse-zonnebloemkweekster die er zo in was getuind.

Slechts een paar mensen vroegen zich net als ik af: waarom in vredesnaam zou iemand een paarse zonnebloem willen?! OK, ik geef het toe, bepaalde bijzondere plantvariëteiten zijn ook mijn guilty pleasure. Zo blogde ik onlangs over mijn oranje krokussen. Maar paarse zonnebloemen, en dan ook nog zo’n fel chemisch paars, dat druist toch in tegen je natuur- en je esthetische gevoel? Zonnebloemen zijn van zichzelf prachtig geel of een andere warme kleur, waarom zou je daar wat anders van willen maken? En omgekeerd zijn er zoveel geweldige paarse bloemen dat ze ruimschoots aan alle denkbare behoefte aan paars kunnen voldoen. Waarom dan perse een paarse zonnebloem?

Foto Eurico Zimbres/CC-BY-SA-2.5

Natuurlijk wens ik Sue toe dat haar zaadjes inmiddels alsnog zijn opgekomen. In ieder geval hebben de reacties op haar Facebookpost haar erop voorbereid dat de bloemen hoogstwaarschijnlijk gewoon geel zijn, of in het beste geval aubergine.

Lees meer over de geheimzinnige aantrekkingskracht van paars in mijn blog Decemberpaars. En over hoe witte tulpen geel-blauw kunnen worden in Te mooi/lelijk om waar te zijn.

Regelmatig nieuwe verhalen over kleur, tuinen en planten in je mailbox?