Over 3 dagen, 3 uur, 50 minuten en 54 seconden, nee 45 seconden, nee 31 seconden, nou goed, over een paar dagen maakt Pantone weer zijn Color of the Year bekend. Hup hup dus, werk aan de winkel: welke kleuren zijn door de mindere kleurengoden al uitgeroepen tot Kleur van het Jaar en wat is mijn eigen keuze?

Screenshot van teller op de homepage van Pantone

Na enkele jaren van grijzige en bruinige natuurtinten was er vorig jaar een kentering naar meer gewaagde en expressieve kleuren. Ik was erg gecharmeerd van het oranjegele ‘Yellow Orange Rubber Band‘ (ook al ging het hier eigenlijk om een grap) en het oranjeroze ‘Raspberry Blush‘, de Kleuren van het Jaar van verschillende Amerikaanse verffabrikanten. Pantone zelf riep het uitgesproken paarsrode ‘Viva Magenta‘ uit tot Color of the Year 2023.

In 2024 staan de aardse natuurtinten weer centraal, met bijvoorbeeld terracotta en bosgroen, beweert het toonaangevende tijdschrift Better Homes & Gardens. Goed, ze hebben er meer verstand van dan ik maar ik zie toch echt vooral fletse blauwtinten, zoals ‘Thermal‘, ‘Renew Blue‘ en ‘Upward‘ van C2, Valspar en Sherwin Williams. Andere verffabrikanten zoeken het juist in het hele donkere, bijna zwarte: Behr komt met ‘Black Pepper‘ en Dutch Boy met ‘Ironside‘. Opvallend en heerlijk verfrissend vind ik de fruitige keuze van trendwatchbedrijf WSGN samen met Coloro voor ‘Apricot Crush‘, abrikoosoranje dus:

Cultivating a hopeful and positive mindset has become a powerful coping mechanism for consumers. Care, connection and community underpin our Colour of the Year, which also calls to mind the nutritional properties of vitamin- and antioxidant-rich oranges and apricots.

De Kleuren van het Jaar van bedrijven die hier in Nederland actief zijn, zijn zoals altijd vooral saai laf veilig. Glidden (het moederbedrijf van Histor) gaat voor ‘Limitless‘, ofwel voor honing-beige pastelgeel. Zelf zitten ze in de ontkenning want ze maken reclame met de kreet ‘Call it anything but yellow‘. In een promotiefilmpje worden semi-willekeurige mensen zelfs uitgedaagd om dit daadwerkelijk te doen: ‘Limitless‘ omschrijven zonder het woord ‘geel‘ te gebruiken. Een bijzondere manier om te benadrukken dat je het met allerlei kleuren kunt combineren. Pffffft.

‘Limitless‘ lijkt trouwens heel erg op ‘Wild Wonder‘, de Kleur van het Jaar 2023 van concurrent Flexa. Die kiest voor 2024 voor het niksige grijs-beige-roze ‘Sweet Embrace‘. De lila variant hiervan, ‘California Mauve‘, is de kleur van 2024 van bouwmarkt Karwei. De naam klinkt veelbelovend maar ook deze kleur stelt teleur. Hij is meer taupe dan lila en als ik iets nietszeggend vind is het wel taupe.

Sinds twee jaar roep ik ook een kleur uit tot Kleur van het Jaar. Voor 2022 koos ik voor het diep paarsrode ‘Plume Thistle‘, voor 2023 voor het roze ‘Pink Carnation‘, en ik ga maar gewoon door in de tuinplanten (en hun bloemen). Voor 2024 ga ik voor… geel. Natuurlijk niet voor een middle-of-the road bouwmarkttint die dan vervolgens ook nog niet eens geel genoemd mag worden. Maar voor het zonnige Pantone 12-0752 TCX. Dat is ‘Buttercup‘ ofwel Boterbloem. Onkruid volgens sommigen, althans de inheemse boterbloemsoorten die niet speciaal worden gekweekt voor de tuin. Maar zoals ik een tijdje geleden al schreef: dit jaar zijn op de Chelsea Flower Show brandnetels, bramen en ook boterbloemen gesignaleerd. Dus de dingen zijn aan het schuiven. En ook als dat niet zo was, waren boterbloemen een van mijn lievelings.

In 2021 was ‘Illuminating‘ een van de Kleuren van het Jaar van Pantone. Deze tint geel lijkt sprekend op Buttercup maar is net iets minder helder doordat er een paar procent meer zwart doorheen zit. Illuminating vormde een tweespan met het grijze ‘Ultimate Gray‘. Heel jammer want zulk vrolijk en stevig geel als Buttercup en Illuminating hoort natuurlijk gewoon op zichzelf te staan en kan dat ook prima.

Toch is geel een moeilijk geval als het om tuinen gaat. Veel tuinbezitters willen geen planten met gele bloemen in hun borders. ‘Geelvrees‘, noemen sommige hoveniers en tuinontwerpers dat. In mijn verhaaltje uit 2020 over Illuminating en Ultimate Gray schreef ik al dat ik een blog hierover in de planning had. Goed voornemen: in 2024, het jaar van Buttercup, ga ik die eindelijk afmaken, en nog meer blogs over geel schrijven want inmiddels heb ik allerlei ideeën voor verschillende invalshoeken. Op naar een geel jaar! Maar eerst nog naar Pantones kleurkeuze, over euh… 3 dagen en nog wat.

Al mijn blogs over de Kleur van het Jaar vind je hier bij elkaar, en al mijn blogs over geel (met deze erbij toch al vier :-)) hier.

The science of buttercups: een Instagramfilmpje van Botany Geek waarin hij uitlegt waar de glans van boterbloemblaadjes vandaan komt en waarvoor die dient. Aanrader!

Regelmatig nieuwe verhalen over kleur, tuinen en planten in je mailbox?

Omslagfoto PublicDomainPictures via Pixabay