The word is out: 2023 is magenta, volgens Pantone. Viva Magenta om precies te zijn, Color of the Year 2023. Niet het roze magenta dat je als basismengkleur in verfsetjes vindt maar een bordeaux-achtig, aards rood, ‘dapper en onbevreesd, een pulserende en uitbundige kleur die vreugde en optimisme uitstraalt,‘ aldus Pantone (enigszins vrij vertaald door mij). ‘Een onconventionele kleur voor een onconventionele tijd.’ Check de website van Pantone voor het complete verhaal.

Zoals ik in mijn eerdere blog Shinen op Dress Red Day al schreef, komen rode bloemen bijna niet voor in de Nederlandse natuur. In het sortiment tuinplanten, die vaak afkomstig zijn uit andere streken en/of waarmee volop is gekruist en veredeld, echter volop. Zo zijn er tulpen, rozen en dahlia‘s in Viva Magenta. Ook vind je de kleur bijvoorbeeld bij Hemerocallis (daglelie) ‘Scarlet Oak‘ en ‘Autumn Red‘ en bij Monarda (bergamotplant) ‘Fireball‘.

Mijn Pink Carnation (of iets wat erop lijkt) is dus niet de Kleur van het Jaar geworden. Niet verrassend als ik stijlblogger Ella Vermeulen van Nouveau moet geloven want kennelijk zijn Valentino Pink en Barbiecore zó 2022. Na gut – het mag duidelijk zijn waarom ik geen stijlblogger ben want dat had ik even gemist. Viva Magenta kleurt wel leuk met Pink Carnation, net als met andere rozetinten – niet zo vreemd want roze is natuurlijk niets anders dan met wit verdund rood. Daarom zijn die anjers, waarover ik in mijn Pantone preview schreef, zo makkelijk te kweken in zoveel tinten van lichtroze tot dieprood.

Het combineren met andere kleuren is een stuk lastiger. Pantone stelt voor om Viva Magenta te gebruiken als accent in een verder neutraal interieur – iets te gemakzuchtig vind ik dat. En voor de mode oppert het instituut combinaties met lichtgrijze, blauwe en pasteltinten – yuk niet mijn smaak.

https://masterbundles.com/viva-magenta-color-of-the-year-pantone/

Gelukkig is het verwerken van ‘moeilijke‘ kleuren in je tuin een stuk makkelijker. Door de verschillende texturen, het feit dat een afzonderlijk bloem klein is en niet vlakvullend en het dempende effect van groen kun je daar veel meer maken dan in je interieur of in je kleding. Je kunt rood dan zelfs combineren met roze, geel, lila, wit en blauw zonder dat het pijn doet aan je kleurgevoel.

Zoals ik al eens schreef in mijn blog Vuurwerk in de tuin zijn veel Nederlandse tuiniers terughoudend als het gaat om het toepassen van rood. Toch hoef je maar te rade te gaan bij de natuur om te zien hoe prachtig Viva Magenta past in een palet als een zonsondergang met oranje en paars. Of in een herfstige combinatie met hetzelfde oranje en geel.

Want ja, ik vind Viva Magenta wel een beetje een typische najaars- en winterkleur. Ik ben benieuwd hoe Pantone hem door het jaar heen in de markt gaat blijven zetten. Wie weet kunnen de tulpen, rozen, dahlia‘s helpen.

Zoals ieder jaar zette ook Blooming Secrets op een rijtje hoe je Viva Magenta in je tuint kunt gebruiken.

Blogs over eerdere Colors of the Year vind je hier: 2022, 2021 en 2020.

Regelmatig nieuwe verhalen over kleur, tuinen en planten in je mailbox?