Pantone is een bedrijf dat sinds 1963 kleurcoderingen publiceert in de vorm van kleurenwaaiers. Iedere tint heeft een uniek nummer. Daardoor zitten alle partijen in het maakproces van bijvoorbeeld drukwerk, textiel of plastic op één lijn en komt een product eruit te zien zoals het is bedoeld – althans wat betreft de kleur. Andere van zulke systemen zijn bijvoorbeeld PMS en CMYK voor drukwerk, RGB voor digitale afbeeldingen en RAL voor verf. Speciaal voor tuinontwerpers is er de RHS Colour Chart.

Een groot aantal kleuren heeft daarnaast nog een naam gekregen van Pantone. Sommige voor de hand liggend, andere wat verder gezocht. Dit met het oog op communicatie en marketing. Je hebt immers meer zin om een jurk in ‘emerald green’ aan te trekken dan een jurk in ’17-5641′, toch?


In de loop van de tijd is Pantone zich gaan profileren als hét instituut op het gebied van kleur-in-het-algemeen. Het volgt en voorspelt de trends en adviseert reclamemakers, mode- en interieurontwerpers en anderen die met kleur werken. Sinds 20 jaar kiest het Pantone Color Institute een ‘Color of the Year’. Dat is een kleur die volgens de experts het beste de ‘Zeitgeist’ uitdrukt.

A symbolic colour selection; a colour snapshot of what we see taking place in our global culture that serves as an expression of a mood and an attitude.

De bekendmaking van de Color of the Year begin december is een belangrijk evenement voor al dan niet professionele kleurenliefhebbers. Al weken van tevoren gonst het op trend- en mediablogs. En marketeers en productontwerpers staan te trappelen om met de nieuwe kleur van het jaar aan de slag te gaan – Pantone voorop want uiteindelijk is het hele kleurtrendgebeuren natuurlijk gewoon een verdienmodel.

De Kleur van het Jaar 2020 is (tromroffel…) ‘Classic Blue’ (code 19-4052). Een rustgevende, diepblauwe kleur.

Hij heeft wat weg van marineblauw maar is lichter en daardoor minder massief. The Cut (het modeblog van New York Magazine) noemt het ‘anti-anxiety blue’. Classic blue moedigt ons aan

to look beyond the obvious to expand our thinking; challenging us to think more deeply, increase our perspective and open the flow of communication

Aldus Pantone.

Sapgroen stelt natuurlijk de vraag: wat kun je met deze kleur in de tuin? Buitenleven en Blooming Secrets vroegen zich dit ook af en geven tips voor blauwe bloemen, zoals blauwe papavers en distels, gentianen, korenbloemen en hortensia’s.


Mooi, maar geen van deze bloemen is voor uw sapgroene pietlut classic blue genoeg. Eerlijk gezegd ken ik geen enkele bloem die écht diep donkerblauw is. Sommige komen in de buurt, zoals variëteiten van akelei, ridderspoor, salvia (Salvia ‘Mystic Spires’) en iris (Iris ‘Dusky Challenger’). Prachtig, maar allemaal lichter, paarser of meer kobalt dan ‘classic blue’. Misschien komt de kleur gewoon niet voor als bloemkleur? Wie het weet mag het zeggen.

Gele border met blauwe ‘Mystic Spires’. Die dus ook niet classic blue zijn.

Wél een goede optie is om classic blue toe te passen in de ‘hardware’ van je tuin. Bijvoorbeeld door een schutting of bloempotten in die kleur te verven. Mooi met planten en struiken met grijs- of geelgroene bladeren en gele, oranje of roze bloemen.


Color of the Year 2019 ‘Living Coral’ was een wat makkelijker geval. Er zijn aardig wat planten die bloeien in die kleur. (Buitenleven verzamelde er vijf.) De kleur van 2017 ‘Greenery’ was helemaal top: een fris groen dat in de lente all over the place is.

De Color of the Year 2021 wordt in het voorjaar van 2020 al bepaald door de trendy dames en heren van Pantone. Ik ben benieuwd of hij weer bloemig is. Of sapgroen. Of op welke andere manier hij inspireert.

Regelmatig nieuwe verhalen over kleur, tuinen en planten in je mailbox?



0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 × 4 =