Precies een jaar geleden blogde ik over de Bloementuintjes van de Albert Heijn – die (na een vliegende start) overigens jammerlijk zijn weggekwijnd op mijn vensterbank.

Op dit moment loopt bij de PLUS de actie Vrolijke Tuingroeiers. Voor iedere € 10 aan boodschappen krijg je een spaarzegel en voor iedere volle kaart plus € 0,99 kun je half mei een tray met drie uit de kluiten gewassen planten ophalen: lavendel (Lavandula), duifkruid (Scabiosa columbaria) en ‘strandkruid‘ ofwel Engels gras (Armeria maritima). Daarvoor moet je eerst wel behoorlijk shoppen want een kaart is pas vol met 35 (!) zegels. (Waarom je dan nog een lullige 99 cent moet bijbetalen is me een raadsel.)

Van links naar rechts: lavendel, duifkruid en Engels gras

Even afgezien van de bezwaren die je kunt hebben tegen spaaracties überhaupt vind ik het in principe een sympathieke actie. Omdat het vaste planten zijn, dus geen zaaiprojectjes die 9 van de 10 keer mislukken, geen ‘perkgoed‘ ofwel de eenjarigen waarmee de PLUS vorig jaar nog een actie had en geen ‘Achtertuin Mini‘s‘, de ronduit lelijke pluche beesten van de concurrent die helemaal niks met de natuur of tuinieren te maken hebben. Volgens de website van de PLUS zijn de Vrolijke Tuingroeiers gekweekt door ‘een betrouwbare producent van duurzaam geteelde, hoogwaardige tuinplanten‘. De potjes, tray en plantenstekers zijn CO2-neutraal en het bedrijf pronkt met zijn certificeringen op milieugebied. Maar: de planten zijn niet officieel biologisch, dat wil zeggen voorzien van het Europese SKAL-keurmerk. Maar of dat nou betekent dat bij het kweken van de Vrolijke Tuingroeiers volop bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt…? Het is bekend dat dit in de sierteelt schering en inslag is – denk aan de verhalen over gif op tuinplanten in de media. Tegelijkertijd is de Nederlandse en EU-regelgeving stevig aangescherpt de afgelopen jaren. Van het SKAL-keurmerk is bekend dat het voor veel bedrijven te ingewikkeld is om het te verwerven. Maar wat die andere keurmerken dan precies betekenen? Ik vind het vreselijk ingewikkeld. Ik ben niet de enige; zelfs de gezaghebbende website Biotuinwijzer lukt het niet om eenduidig te zijn.

Wél zonder meer positief is dat twee van de drie planten inheems zijn. Duifkruid (Scabiosa columbaria) groeit in het wild op allerlei soorten voedselarme bodems. Het is een sierlijke plant die lang bloeit met bloemen als lila speldenkussens. Die bevatten veel nectar en zijn dus interessant voor wilde bijen, vlinders, zweefvliegen en andere insecten. Engels gras (Armeria maritima) is van oorsprong een kustplant. Hij heeft dus een voorkeur voor ziltige bodems, bijvoorbeeld ook bermen van wegen waar ‘s winters wordt gestrooid, maar doet het eigenlijk op allerlei plekken prima. Uit de stevige, grasachtige pollen groeien stengels met bolvormige donkerroze bloemetjes, althans bij de oorspronkelijke, wilde soort. Er zijn veel cultivars (gekweekte soorten) in de handel in zachtere tinten roze en in wit. Lavendel tot slot is natuurlijk een overbekende tuinplant. Niet inheems maar wel geliefd bij hommels, honingbijen, vlinders – en veel mensen.

Vanuit kleurenperspectief is er dan wel weer een spijtig ding: dat de bloemen van alle drie de Vrolijke Tuingroeiers ongeveer dezelfde kleur hebben. Lavendel en duifkruid bloeien allebei lila. Engels gras (althans de ‘oerversie‘) is dus diep roze maar op de plaatjes van de PLUS lijkt het erop dat er is gekozen voor een lichtroze, lila-achtige cultivar. ‘Deze kleurrijke planten passen goed bij elkaar,‘ aldus de winkel – als je van ton-sur-ton ofwel eentonig houdt ja.

Op zich begrijp ik het wel. Met zo‘n spaaractie wil een supermarkt natuurlijk veel mensen aanspreken en dat lukt het best met bescheiden, middle-of-the-road-en-altijd-goed tinten. Twee jaar geleden schreef de bekende tuinauteur Romke van de Kaa dat vrolijke kleuren ‘weer mogen‘:

Op bedeesd roze en laf lila zijn we voorlopig uitgekeken.

Inderdaad zijn er steeds meer tuiniers die pittige kleuren aandurven, maar de meeste mensen zijn behoudend – zoals bij alles in het leven.

Ik heb trouwens niets tegen lila hoor. Ik houd er zelfs wel van. Maar wel gecombineerd met andere kleuren. Met terracotta oranje en dieppaars bijvoorbeeld.

Of met donker fuchsia en geelgroen.

Hetzelfde geldt voor roze. Geen roze met dezelfde kleur roze, wel roze met iets anders. Het grappige is: in het promotiefilmpje van de PLUS hebben ze tussen de lila en roze Tuinbloeiers heel sneaky óók iets anders neergezet: een plant met lichtgele bloemschermen.

Still uit het PLUS-filmpje. Volg de rode pijlen (door mij geplaatst) en vind de lichtgele insluipers.

Het is moeilijk te zien wat het precies is. Het kan ook een of andere kunst- of snijbloem die ze ertussen hebben geprikt. In ieder geval is het slim gestyled want het geheel krijgt contrast en wordt dus visueel een stuk interessanter. Daarmee wordt het pakket een stuk aantrekkelijker – terwijl je dus niet het plaatje krijgt dat je wordt voorgespiegeld. Als ze zo‘n anderskleurige bloeier nou volgend jaar ook gewoon in het Vrolijke-Tuinbloeierspakket erbij stoppen? Lichtgeel, hartstikke vrolijk en je kun je er geen bult aan vallen – toch?

De mensen wegleiden van bedeesd roze en laf lila moet met kleine stapjes. En dan ook graag met verantwoorde planten, of dat nu biologisch heet of niet.

Regelmatig nieuwe verhalen over kleur, tuinen en planten in je mailbox?