Een selectie van tijdschriften die me inspireren en waar ik informatie uit haal voor mijn blogs.


Groei & Bloei

Sinds ik verslingerd ben aan tuintijdschriften zie ik hoe moeilijk ze het hebben (zoals trouwens veel andere gedrukte media). In de strijd om te overleven werd Tuinieren eerst Tuin & Co en vervolgens weer Tuinieren, ging Home & Garden ter ziele en ging Bloem & Plant verder als Tuinseizoen. Groei & Bloei, niet alleen een tijdschrift maar ook een vereniging met 130 afdelingen die van alles tuingerelateerds organiseren, houdt dapper stand, balancerend tussen degelijk en eigentijds zijn. Het richt zich op de wat meer gevorderde tuinier die écht aan de slag wil.


Onze Eigen Tuin

‘Lijfblad voor lezende tuiniers’. Ofwel een tuintijdschrift dat het niet moet hebben van sensationele kleurenfoto’s maar waarin de inhoud voorop staat. In de geest van oprichter Mien Ruys streeft de redactie naar ‘een hoge kwaliteit in de vormgeving en beplanting van de moderne tuin’ in plaats van quick fixes, schone schijn en meewaaien met trends. Degelijkheid ten top. Heerlijk. 

Gardens Illustrated

Gardens Illustrated wordt ook wel de Vogue onder de tuintijdschriften genoemd. In deze über-Britse tuinierglossy vind je het neusje van de zalm van de crème de la crème van de krenten in de pap op het gebied van tuinontwerp en beplanting. In tekst en vooral in beeld. Iedere maand veeg ik mijn kwijl van de bladzijden – om me vervolgens te realiseren hoeveel tijd, energie en geld het kost om zo’n mooie tuin te maken en hoezeer zo’n perfecte foto afhankelijk is de juiste hoek, het juiste tijdstip en de juiste apparatuur. Niettemin: inspiratie galore. (En stiekem droom ik er natuurlijk van om ooit eens in dit ultieme tuinblad te kunnen publiceren.)


De Tuin in vier seizoenen

‘Tuintijdschrift met diepgang’ noemen ze zichzelf en dat klopt. Met De Tuin in vier seizoenen heb je echt wat in handen, letterlijk en figuurlijk want het tijdschrift ziet eruit en voelt als een boek. De lay-out is rustig en klassiek, de vaak paginavullende foto’s zijn prachtig en de artikelen gaan over de volle breedte van de tuinkunst en -cultuur. Dus niet over zaaien en spitten maar bijvoorbeeld over tuinkunstgeschiedenis, zeldzame planten en bijzondere tuinen in binnen- en buitenland.