Voor mij en mijn collega’s voelt de Vlinderhof soms een beetje als ‘onze’ tuin. Helaas kunnen de meeste gewone stervelingen zich geen echte Piet Oudolftuin veroorloven. Maar als je koning Willem-Alexander bent, ligt dat natuurlijk anders. Sinds een aantal jaar is een deel van de tuin van Huis Ten Bosch ingericht naar ontwerp van Oudolf. Eerder deze maand was hij weer het decor voor het jaarlijkse fotomoment van de koning en zijn gezin.
Op een van de foto’s zie je Willem-Alexander en Máxima poseren achter een struikje met witte bloemetjes. Mijn collega’s en ik herkenden meteen Gillenia trifoliata, Driebladige braakwortelspirea, die ook in de Vlinderhof staat. Dat is een stevige heesterachtige plant met veel vertakkingen, die toch compact blijft. Hij heeft een verfijnde bloeiwijze (daarover zo meer), in het najaar kleuren de bladeren prachtig rood en hij kan tegen een stootje – een perfecte Oudolfplant dus.
Sommige tuinontwerpers zijn terughoudend in het gebruik van wit, zeker als het gaat om wit in grote vlakken of blokken. Wit is immers niks, zou je kunnen zeggen, het is leegte. Als je in een border met felle kleuren witte bloemen zet, kan het net lijken of je met een schaar happen eruit hebt geknipt. Daar hoef je bij Oudolf en bij Gillenia niet bang voor te zijn. Op de foto van het koningspaar zie je dat de bloemetjes als een wolk fladderende vlindertjes leven en beweging brengen in de vele tinten frisgroen. Heel subtiel is natuurlijk ook de herhaling in de oorbel en de top van Máxima – een mooi een-tweetje tussen haar stylist en de fotograaf.
Wit in de juiste vorm en hoeveelheid is fantastisch in de schaduw. De tuin van Huis ten Bosch ligt volledig in de zon maar in de Vlinderhof staan de Gillenia’s in de schaduwvakken langs de randen. Daar laten ze die toch wat donkere plekken helemaal oplichten. Van dichtbij zie je ook hoe de bloedrode kelkjes en stengeltjes de bloemetjes extra goed doen uitkomen. Een plaatje zonder dat er een koninklijke stylist aan te pas is gekomen.
De Nederlandse naam ‘Driebladige braakwortelspirea’ klinkt misschien wat onsmakelijk maar heeft alles te maken met de geneeskrachtige werking van de plant. Gillenia trifoliata komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika en de wortels werden door de inheemse bewoners gebruikt als geneesmiddel bij darmklachten en longproblemen. Een mooie én nuttige plant dus!
Deze blog is een bewerking van een artikel dat ik schreef voor de nieuwsbrief van de Vlinderhof. Meer lezen over koninklijke tuinen? Kijk dan eens naar mijn blog Binnen en buiten de lijntjes, over de tuinen van Paleis Het Loo. Verder schreef ik in mijn blog Rembrandtiaans kant over Selinum wallichianum, een andere geweldige Vlinderhofplant die wit bloeit.
Regelmatig nieuwe verhalen over kleur, tuinen en planten in je mailbox?
Omslagfoto de Vlinderhof