Mijn Moederdagboeket was dit jaar van LEGO en nee, ik hoefde het niet zelf in elkaar te zetten want dat deden mijn zoons van 11 en 8 maar al te graag. Set 10280 is onderdeel van de LEGO Botanical Collection waarmee het bedrijf een nieuw, volwassen publiek wil aanspreken. Daarom kozen de ontwerpers niet voor de gebruikelijke felle kleuren maar voor een meer subtiel palet: 3 rozen in een moeilijk te plaatsen zalmachtig bruin (daarover zo meteen meer), 2 magenta leeuwenbekjes, 2 witte madeliefjes, 1 licht lila stengel lavendel, 1 iets donkerder lila aster, 1 oranje slaapmutsje en 5 stengels groen.
Niet al deze bloemen zijn in werkelijkheid geschikt om in een vaas te zetten. Madeliefjes hebben bijvoorbeeld veel te korte steeltjes en slaapmutsjes hangen meteen slap als je ze plukt. Ook bloeien ze niet allemaal tegelijkertijd. Maar qua vorm en kleur zijn de onderdelen van het boeket behoorlijk realistisch. De keuze voor goudkleurige lavendelblaadjes is wat curieus maar er zit gelukkig niets bij in de orde van paarse zonnebloemen. Voor de LEGO-liefhebbers is vooral de nieuwe, creatieve toepassing van bestaande blokjes interessant, zoals groene surfboards en Pterodactylus-vleugels als bladeren en bruine mammoettanden als doorns.
Die fans waren in het algemeen positief over de nieuwe set. Alleen over de rozen vroegen ze zich af: waarom deze obscure kleur en niet een meer voor de hand liggende zoals rood? Welnu, de kleur heet ‘light nougat’ en is op zich niet obscuur want hij wordt gebruikt voor hoofdjes en handjes van LEGO-poppetjes. Een huidkleur dus. Inderdaad apart voor een roos.
Het hoofd van het ontwerpteam legde uit dat rood te veel de associatie met Valentijnsdag oproept terwijl het boeket het hele jaar door aantrekkelijk moest zijn. Maar dat verklaart nog niet waarom hij en zijn collega’s niet hebben gekozen voor roze of een andere gangbare rozige kleur. Ik zelf denk dat de hedendaagse hipheid van bruin een rol heeft gespeeld. Droogbloemen in gedempte, klei-achtige tinten zijn bijvoorbeeld ook heel populair. Dankzij de forse nougatkleurige rozen past het LEGO-boeket in deze jaren ’70 retro trend. (Overigens zijn ze de beroerdste niet bij LEGO: je kunt de rode rozen als aparte set kopen. Tulpen zijn er ook.)
Ik als tuinblogger vroeg me natuurlijk af of er ook echte (licht) nougatkleurige rozen bestaan. Ja, leerde Google me, en ze hebben vaak al even smakelijke namen. Van koffievariaties: Rosa ‘Caffe Latte’, ‘Spiced Coffee’ en ‘Cappuccino’. En van snoepgoed voor erbij: Rosa ‘Toffee’. ‘Cappuccino’ en ‘Toffee’ zijn snijbloemen die worden ingevlogen uit Kenia en Ecuador. Heel wat vervuilende vliegkilometers dus. Maar ja, bloemen in dit soort ‘vintage’ tinten zijn populair in bruidsboeketten, samen met bijvoorbeeld ivoor en oudroze. Zo’n combinatie kun je ook in je tuin proberen. Bijvoorbeeld Rosa Caffe Latte met Astrantia major ‘Roma’ (Zeeuws knoopje), die lang bloeit met oudroze bloemschermen, of met Nepeta ‘Dawn to Dusk’ (kattekruid), met heel lichtroze bloemaartjes met donkerrode kelkjes.
De meeste rozen veranderen in meer of mindere mate van kleur gedurende de bloei, afhankelijk van onder andere het weer. Zachtgetinte rozen worden intenser van kleur. Rosa Spiced Coffee bijvoorbeeld begint als heel licht beige oranje en verbloeit naar roze met abrikoos met geel. Verkleuren, dat doen de rozen en de andere bloemen in mijn doe-het-zelf Moederdagboeket dan weer niet – tenzij ik ze jarenlang in de felle zon laat staan. Maar tegen die tijd is de retro/vintage trend ongetwijfeld weer opgevolgd door een andere.
Met dank aan Yolanda voor het opsporen van Rosa ‘Caffe Latte’ 🙂
Lees meer over bruin in mijn blog Bruin is ook een kleur.
Regelmatig nieuwe verhalen over kleur, tuinen en planten in je mailbox?