Tuinieren is vooruitkijken. Eigenlijk moet je nu, eind augustus, begin september, je voorjaarsbollen al bestellen bij de kweker want dan is er nog volop keus en kun je ze tijdig planten. En ja, in een ideale wereld zou ik dat inderdaad doen. In de praktijk ben ik al lang blij als het me lukt om voor de eerste nachtvorst nog wat bollen op de kop te tikken en in de grond te stoppen. Meestal komt het er zelfs helemaal niet van en wacht ik maar gewoon af wat er vanzelf opkomt. Wat ook prima is trouwens, want ik heb veel verwilderingsbollen die gewoon iedere lente terugkomen.
Maar dit jaar heb ik een plan. Dat plan heeft te maken met mijn liefde voor kleurenpaletten waar ik pas geleden ook al over blogde. Al een paar jaar staat ’35 Inspirational Color Palettes’ van kleureninstituut Pantone in mijn kast, een mapje met kaarten met combinaties van telkens 4 kleuren rond 35 thema’s. Mijn favoriet is ‘Parisian Pâtisserie’. Dat is samengesteld uit ‘Costly Cacao’ (donkerbruin), ‘Apricot Spice’ (karamelachtig oranje), ‘Melted Butter’ (zachtgeel) en ‘Pink Frosting’ (lichtroze). Zie je de vitrines vol éclairs en de tartelettes ook al voor je? Om van te watertanden!
Toch laten niet alleen mijn innerlijke zoetekauw en Parijsofiel zich hier gelden maar ook mijn esthetische gevoel. Ik vind Parisian Pâtisserie een origineel en interessant palet, met de combinatie van het weelderige bruin en oranje en het meer frivole geel en roze. Ze zitten allemaal aan de warme kant van het spectrum en toch is het niet saai. Pantones omschrijving luidt:
The delightful pink of French macaroons brings an extra dimension to their almond, butter, and chocolate flavors. There is something ineffably sophisticated in these colors, built around a rich, chocolate foundation.
Mijn plan: een voorjaarsborder maken met deze kleuren. Hiervoor ben ik dan weer geïnspireerd door het werk van de bekende beplantings- en kleurenexpert Jacqueline van der Kloet. Zij maakt geweldige ontwerpen waarin ze voorjaarsbloembollen combineert met vaste planten, siergrassen en heesters. Dat deed ze voor allerlei grote opdrachtgevers in binnen- en buitenland, variërend van de Efteling tot de Lurie Garden in Chicago. Ook ontwierp ze het park van Huis Ten Bosch in Nagasaki. Recent leverde ze, samen met andere vooraanstaande ontwerpers als Piet Oudolf en Bart Hoes, een bijdrage aan het Park of Dutch Dreams in Doetinchem en ontwierp ze nieuwe bloemenborders op kleur voor Het Park in Rotterdam.
En nu ga ik dus zelf een beetje Jacqueline van der Kloet spelen. In eerste instantie alleen met (langstelige) tulpen omdat je die in veel kleuren kunt krijgen en omdat ze met hun ordentelijke groei en bloei goed passen bij mijn plan – een beginnersbol zogezegd. Ertussenin zaai ik witte vergeet-me-nietjes want een taartkleedje doet het lekkers nog beter uitkomen.
Op websites van bollenkwekers heb ik gezocht naar tulpen in de juiste kleuren die (ongeveer) tegelijk bloeien in het midden van de tulpentijd. Voor ‘Costly Cacao’ koos ik voor de bekende ‘Queen of Night’. Die staat te boek als zwart maar ik vind hem eerder donkerbruin-bordeauxachtig. ‘Apricot Spice’ vertaalde ik naar Tulipa ‘Daydream’; ‘Apricot Beauty’ en ‘Apricot Impression’ bijvoorbeeld vond ik te roze. Sowieso was het nog best een zoektocht naar precies de vier kleuren van Parisian Pâtisserie. Veel tulpen hebben strepen of kleuren groen aan de buitenkant. Tulipa ‘Menton’ heeft zo’n rijke kleurschakering van roze, oranje en geel dat drie van de vier kleuren van Parisien Pâtisserie er al in zitten, prachtig! Maar ik had vier soorten tulpen in de vier kleuren van het palet voor ogen dus mocht hij toch niet meedoen.
Het vinden van een botergele tulp á la ‘Melted Butter’ was de grootste opgave want bijna alle kandidaten leken me te fel en te citroenig, niet warm genoeg van kleur. Tenminste, afgaand op de foto’s op internet. Want dat is ook een ding natuurlijk, dat de kleuren op je scherm anders zijn dan in het echt. Uiteindelijk ga ik het erop wagen met de crèmegele Tulipa ‘World Friendship’. Voor de roze ‘Pink Frosting’ viel mijn keuze op ‘Pink Impression’.
Oké, de bollen zijn dus uitgezocht. Volgende stap: ze daadwerkelijk bestellen. En ook: ruimte voor ze maken op de plek in mijn tuin die ik voor ze heb bedacht. Daarvoor moet ik eerst een oerwoudje van Kleine pimpernel, fanatiek uitgezaaid uit een zaadmengsel van jaren geleden, ontginnen. En uiteindelijk ook die vergeet-me-nietjes niet vergeten. Kortom, ik ben er nog niet maar er is een plan en daarmee ben ik verder dan ooit eind augustus. Het voordeel van tulpen is dat je ze ook weer niet te vroeg moet planten; ergens begin november is prima en december kan eigenlijk ook nog wel, mits het niet vriest. Maar deze blogpost is mijn stok achter de deur. In mei 2024 vertel ik over het resultaat van dit experiment, beloofd!
Ik ben niet de enige die zich liet inspireren door ‘Parisian Pâtisserie’. Zo styleden twee Australische fotografen een (fake) bruiloft in dit kleurenthema. Niet helemaal mijn ding; ik krijg er niet het Parijse-patisserie-gevoel van. Maar wel leuk om te zien hoe anderen het thema interpreteren.
Ik heb al vaker geblogd over Pantone. Vooral over de Kleur van het Jaar die ieder jaar in december bekend wordt gemaakt. Je vindt die verzamelde blogs hier.
Regelmatig nieuwe verhalen over kleur, tuinen en planten in je mailbox?
Omslagfoto Marián Haršány via Pixabay