Aan de voorkant van deze winter blogde ‘natural storyteller’ Katja Staring van Daily Greenspiration over een challenge waaraan ze ooit had meegedaan. Daarbij maakte ze 10 dagen lang iedere dag 3 foto’s van een bepaalde kleur in de natuur en deelde die op sociale media. Een goede remedie tegen de winterblues, aldus Katja, want je ontdekt dat er zelfs in de winter veel kleur om je heen is.

En dat klopt natuurlijk. Als sapgroene blogger en kleurenfanaat ben ik bewust of onbewust eigenlijk altijd met kleuren bezig maar door deze challenge ging ik nóg beter kijken en nóg meer zien. Inspirerend en stimulerend!

Ik gaf er mijn eigen draai aan (zoals 11 in plaats van 10 kleuren :-)). En maakte de foto’s de afgelopen weken, toen we in sneltreinvaart van kwakkelwinter via Kleine IJstijd naar vervroegde lente gingen. Dat voelde een beetje als smokkelen omdat uiteindelijk de krokussen, narcissen en andere voorjaarsbloeiers de grond uit knalden, wat de zoektocht naar geel en paars wel erg makkelijk maakte. Anderzijds was het behoorlijk speuren naar de herfstige kleuren oranje en rood.

In ieder geval was mijn kleurtherapie geslaagd. En bij een dreigende dip heb ik altijd de foto’s nog. Of ga ik gewoon opnieuw op jacht.

Wit

Berkenschors, zaaddozen van judaspenning en zaadpluizen van bosrank (= wilde vorm van clematis, in het Engels ‘Old Man’s Beard’).

(Oud)roze

Helleborus, neuzen (= jonge scheuten) van Sedum ‘Red Cauli’ en sierdovenetel (Lamium maculatum ‘Beacon Silver’).

Rood

Witte kornoelje, skimmia en neuzen van geranium.

Oranje

Krokus ‘Orange Monarch’ (meer over dit experiment in mijn blog ‘Het echte oranje’), vuurdoorn en binnenkantjes van krokus ‘Blue Pearl’.

Warmgeel

Winterakoniet, klein hoefblad en gele kornoelje.

Lichtgeel

Ribes, narcisjes en stengelloze sleutelbloem (zie ook mijn blog Primulatijd).

Frisgroen

Kussentjesmos, winterpostelein (waar ik vervolgens een salade van maakte) en sering.

Grijsgroen

Sneeuwklokjes, schimmel op de stam van een oude appelboom en nieuw blad van wildemanskruid.

Blauw

Gewone ereprijs, dwergirissen (Iris reticulata ‘Sheila Ann Germaney’) en blauwe druifjes.

Paars/lila

Winterviool (speciaal deze bloem mocht op de foto omdat hij bloeiend onder de sneeuw verdween en er bloeiend onder vandaan kwam), boerenkrokus en longkruid.

Bruin

Het wintersilhouet van Achillea ‘Moonshine’, lieveheersbeestjes vers uit hun winterslaap en knoppen van zwarte els.

Regelmatig nieuwe verhalen over kleur, tuinen en planten in je mailbox?

Categorieën: BlogLenteWinter