Morgen doet een staartje van storm Ciarán ons land aan. Dat kan leiden tot gevaarlijke situaties en overlast en dus gaf het KNMI code geel af. De ANWB deed daar nog een schepje bovenop. ‘Deze code geel is wel echt een donkergeel,‘ vindt hij. ‘Maar wat is donkergeel?‘ vroeg mijn zoon van bijna 14 toen hij dat las. ‘En hebben ze daar dan geen aparte naam voor, net zoiets als geel of oranje?‘ Samen bedachten we dat oker een goede optie zou zijn want dat zit tussen geel en oranje in. Code oker, dat klinkt best goed.

Toch bleef de vraag van mijn zoon door mijn hoofd spoken. Want zijn er ook andere tinten donkergeel, die níet richting oranje gaan? Het ligt voor de hand om te denken dat je zwart door een kleur moet mengen om hem donkerder te maken. Tenzij je zoekt naar grauwe aardetinten voor een oerlandschap á la de vroege Van Gogh is dat echter geen aanrader. Persoonlijk zou ik geel met een percentage zwart dan ook geen donkergeel noemen.

Van links naar rechts zuiver geel (volgens het CMYK-systeem)* met steeds meer zwart (0%, 16%, 32%, 48%, 64% en 80%).

Maar hoe krijg je dan wel een mooi dan wel aanvaardbaar donkergeel? Voor heldere donkere tinten raden ervaren kleurenmengers aan om kleine hoeveelheden van een andere (primaire) kleur toe te voegen. Doe je bij geel bijvoorbeeld een mopje rood dan krijg je oranjegeel, bijvoorbeeld oker-, honing-, mäis-, zonnebloem- of kanariegeel. Met een likje blauw krijg je groengeel, bijvoorbeeld mosterd- of citroengeel – het spectrum lijkt aan deze kant wat beperkter. Met nog meer blauw krijg je chartreuse, waar ik al eens eerder over blogde.


Links 100% geel (volgens het CMYK-systeem), dus zonder toevoeging van enige andere kleur.
Daarnaast van links naar rechts telkens gemengd met één andere kleur: 35% zwart, 20% rood en 30% blauw.

Mijn (voorlopige) conclusie: donkergeel is nog niet zo makkelijk te maken, niet met verf maar ook niet digitaal. Geel met zwart is al snel viezig en geel met blauw is al snel groen. Bij geel met rood lijken er meer nuances te zijn, en dat wat we dus wél donkergeel noemen is feitelijk een tussentint tussen geel en oranje – dat op zijn beurt weer een tussentint is tussen geel en rood. En tja, oker is daar dus een goede term voor vonden mijn zoon en ik. Maar feitelijk is hij ook weer niet heel eenduidig want het pigment, dat ontstaat door de oxidatie van ijzer, kent allerlei kleurschakeringen, van geel tot rood en zelfs blauwachtig. Toch associeert bijna iedereen hem met donkergeel.

Okermijn in Rousillon, Frankrijk
Foto Guy Dugas via Pixabay

Als je okerkleurige bloemen in je tuin wilt, heb je een ruime keuze. Zonnebloem (Helianthus), Gele zonnehoed (Rudbeckia), zonneoog (Heliopsis), daglelie (o.a. Hemerocallis ‘Texas Sunlight‘, ‘Sun Pixie‘ en ‘Sun‘s Face‘), Montbretia (o.a. Crocosmia ‘Sunglow‘ en ‘Yellow Sunshine‘); niet verrassend zijn ze vaak vernoemd naar de zon. Met storm Ciarán in het vooruitzicht is die helaas ver te zoeken op dit moment.

Foto links Dominik Rheinheimer, foto rechts Steffen77, allebei via Pixabay

* CMYK is een kleurensysteem dat bestaat uit de vier basiskleuren cyaan (C), magenta (M), yellow (Y) en key (K, dit is zwart). Deze worden in verschillende percentages met elkaar gemengd om de juiste kleur te krijgen.

Omslagfoto katja via Pixabay

Regelmatig nieuwe verhalen over kleur, tuinen en planten in je mailbox?