Enkele mensen die me inspireren (of althans hun werk want ik ken ze niet persoonlijk :-))
Monty Don
Ah, Monty… verzuchten met mij vele Britse tuiniers (v/m). Ja, ik beken: ook ik ben fan van Monty Don. Want wat een charme heeft deze TV-presentator, schrijver en ‘nation’s gardener’. En met wat een aanstekelijke mix van passie en zachtmoedigheid vertelt hij over het uitplanten van de petieterigste zaailingen tot het verpotten van een citroenboom tot het zelf maken van compost.
Piet Oudolf
Piet Oudolf is een Nederlandse tuinontwerper die tot voor kort vooral wereldberoemd was buiten Nederland. Daar komt nu langzaam verandering in. Hij ontwierp privé- en openbare tuinen in o.a. Japan, Zweden en de Verenigde Staten (waaronder bijvoorbeeld de beplanting voor de High Line en de Gardens of Remembrance in New York). In eigen land de tuinen van Museum Voorlinden en van het Singer Museum en op nog geen 10 minuten fietsen van mijn huis de Vlinderhof in het Máximapark.
Overigens: voor Oudolf zelf is kleur geen rode draad. Sterker nog, hij vindt dat er bij beplantingsplannen juist teveel wordt gekeken naar bloemkleur en niet naar andere kenmerkende eigenschappen van planten zoals de vorm van de bloemen en bladeren en het wintersilhouet (het uiterlijk van een plant als hij verdord is):
Omdat kleur voornamelijk met bloemen te maken heeft en bloemen een relatief kort leven hebben is het veel verstandiger om structuur als de belangrijkst eigenschap van sierplanten te zien, in welk klimaat dan ook. Kleur kan het beste worden gezien als een extraatje, de slagroom op de taart, een cadeautje van de zomer.
Piet Oudolf & Noel Kingsbury – Plannen en planten, een nieuw perspectief (Terra Lannoo, 2013)
Toch zal ook Oudolf zelf niet kunnen ontkennen dat zijn tuinen een feest van kleur zijn, vooral in de late zomer en vroege herfst.
Ik heb verschillende boeken over het werk van Oudolf. Het boek dat ik het vaakst raadpleeg bij het schrijven van mijn blog (en bijvoorbeeld ook de nieuwsbrief van de Vlinderhof) is de opnieuw uitgebrachte klassieker Droomplanten. Hierin beschrijft Oudolf samen met Henk Gerritsen, een van de andere grondleggers van de Dutch Wave, met welke planten hij graag werkt en geeft hij voorbeelden van plantcombinaties. Ook in mijn boekenkast: Landschap in landschap (2011), Plannen en planten (2013), Ontwerpen met planten (2015), Gardens of the High Line (2017), Hummelo (2020) en Oudolf Gardens bij Hauser & Wirth Somerset (2020). Nog op mijn verlanglijstje: Piet Oudolf aan het werk (2023), een uitgebreide verzameling van schetsen en beplantingsplannen, aangevuld met essays.
Modeste Herwig
Een van de bekendste Nederlandse tuinfotografen en -auteurs. Modeste Herwig schreef vele boeken en artikelen over tuinieren en tuininrichting, waaronder vaak over het toepassen en combineren van kleur. Haar ‘Tuinplantenencyclopedie op kleur’ is een klassieker. Ze beschrijft hierin ook bladplanten, vruchten en herfstkleuren. Waardevol want die worden nogal eens vergeten, ook door mij.
Groene influencers
Een paar bloggers die ik volg: Katja Staring, Anne Wieggers, Kim Nelissen en Ellen van der Peet.